ОЙКУМЕНА ПАРАДИГМАСИ - ШАРИПОВ, Дилшод (Journal of Research and Development, 2024)
Ушбу мақолада ойкумена тушунчасининг келиб чиқиш тарихи, таърифи, маъно-мазмуни ҳақидаги дастлабки ва ҳозирги дунёқараш намуналари келтирилди. Кўпчилик тарихчилар, файласуфлар ва сиёсатшунослар учун фан термини сифатида ишлатиладиган ушбу фан қонунияти тўла-тўкис изоҳлаб беришга ҳаракат қилинди. Масалан, дастлабки диний қарашлардаги “ойкумена”нинг тушунилиши, Мил.авв. III-II минг йилликдаги ойкумена (месопатамия манбаларига кўра), Анаксимандр Ойкуменаси ва Гекатей Ойкуменаси, Птолемейга таълуқли деб қараладиган Ойкумена, “тарих отаси” Геродот ойкуменаси, Посидония Ойкуменаси тасвирлаб берилди.