MA’LUMOTLARNI SAQLASH TEXNOLOGIYALARINING RIVOJLANISHI: QATTIQ DISKLAR SIG‘IMINING O‘SISHI - RAJABOV, Nodirbek (Journal of Research and Development, 2024)
Zamonaviy dunyoda, har kuni ma’lumotlar hajmi ortib bormoqda, ishonchli saqlash texnologiyalarining ahamiyati tanqidiy darajada muhimdir. Qattiq disklar texnologiyalari, masalan, perpendicular magnit yozuvi (PMR) va yo‘laklarni qoplash yozuvi (SMR), jismoniy hajmini kengaytirmasdan sig‘imni sezilarli darajada oshirishni ta’minlaydi. Bu yutuqlar nafaqat ma’lumotlar zichligini oshiradi, balki ulardan ma’lumotlarni qayta ishlash markazlarida, bulutli saqlashlarda va korporativ serverlarda foydalanish uchun yangi imkoniyatlar ochadi, texnologik taraqqiyotni qo‘llab-quvvatlaydi. Bu texnologiyalarning rivojlanishi katta hajmdagi ma’lumotlarni saqlash va qayta ishlash samaradorligini oshirishga yordam beradi, bu zamonaviy biznes jarayonlari va ilmiy loyihalarni qo‘llab-quvvatlash uchun kalitdir. Kelajakdagi innovatsiyalar saqlash sig‘imini yanada oshirish imkonini berishi kutilmoqda, bu bilan birga energiya iste’moli va uskunalar narxini kamaytiradi.