HARBIY TERMINNING TARJIMASIDA LEKSIK VA SINTAKTIK SEMANTIKASINING O‘ZARO BIR-BIRIGA TAʼSIRI (“BOBURNOMA” TABDILINING INGLIZCHA TARJIMASI ASOSIDA) - TO‘RANAZAROV , Egamberdi (Journal of Pedagogical and Psychological Studies, 2025)
Mazkur maqolada gap strukturasida leksemaning leksik semantikasi bilan sintaksemaning sintaktik semantikasining tarjimaga o‘zaro taʼsiri Zaxiriddin Muhammad Boburning “Boburnoma” tarixiy asarida ishlatilgan harbiy terminlar tarjimasi misolida o‘rganiladi. Unda sintaksemalarning variantlarini tarjima birligi varianti sifatida qo‘llanishi, ularning sintaktik-semantik unsurlari va formal distributiv xususiyatlari hamda leksik bazalari aniqlanadi. Tarjimada leksik va sintaktik semantikaning bir biriga o‘zaro taʼsir natijasida tarjimaning aslga adekvatligini taʼminlaydigan tarjima mezoni qo‘llaniladi.