TALABALARNI INVARIANTIV TAHDIDLARDAN HIMOYALASH MEZONLARI - JUMAYEVA, Xulkarxon (Journal of Pedagogical and Psychological Studies, 2025)
Ushbu maqolada talabalarning ta’lim jarayonida duch keladigan invariantiv tahdidlardan himoyalanish mezonlari tahlil qilinadi. Invariantiv tahdidlar doimiy ravishda mavjud bo‘lib, talabalarning shaxsiy rivojlanishi, ta’lim olish jarayoni va psixologik holatiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Maqolada, bunday tahdidlarga ta’lim sifatining pasayishi, axborot xurujlari, stress va psixologik bosim, noxolis baholash va ijtimoiy diskriminatsiya misol tariqasida keltirilgan. Shuningdek, ushbu tahdidlarga qarshi samarali kurashish uchun talabalar himoyasining asosiy mezonlari, axborot xavfsizligi – talabalarni noto‘g‘ri yoki manipulyativ ma’lumotlardan himoya qilish; psixologik barqarorlik – stress va bosimga bardosh bera olish qobiliyatini rivojlantirish; huquqiy himoya – talabalarni huquqiy jihatdan qo‘llab-quvvatlash; ta’lim sifatini nazorat qilish – obyektiv baholash va ta’lim jarayonining shaffofligini ta’minlash ishlab chiqiladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, ushbu mezonlarni samarali joriy etish orqali talabalarni invariantiv tahdidlardan himoya qilish va ularning ta’lim jarayonida muvaffaqiyatga erishishiga ko‘maklashish mumkin.