ИСҲОҚХОН ИБРАТНИНГ ИЖТИМОИЙ-МАДАНИЙ МЕРОСИ ХУСУСИДА АЙРИМ МУЛОҲАЗАЛАР (ИЖТИМОИЙ-ФАЛСАФИЙ ТАҲЛИЛ) - ХОЛМАТОВ , Ғайратжон (Journal of Fundamental Studies, 2023)
Маданий муаммолар бўйича тарихий тадқиқотлар ўтказилди ва таълим жараёнлари, Ватанни озод қилиш, маҳаллий халқларни кўчириш Ҳуррияга фаровон ҳаёт, миллий ва диний урф-одатлар, урф-одатлар, миллий тил ва миллий ўзига хосликни сақлаш. Уларнинг таъкидланиши, такрорланиши нуқтаи назаридан, манбалар тадқиқотчилар томонидан илмий вазифаларининг бир қисми сифатида ишлатилишини пайқаш мумкин. Илмий мақола ўз даврининг буюк маърифатпарвар олимларидан бири Ибратнинг муносиб ҳиссасини ижтимоий-фалсафий нуқтаи назардан ўрганади ва таҳлил қилади, Жадидизм ҳаракатида биз авлодларга қолдирган ижодий мерос, шунингдек, ушбу маънавий бойликнинг аҳамияти.