ОСМОНДАН ЯШИНДАЙ ЁНГАН ТУЛПОР АВЛОДИНИ БЎЙСИНДИРГАН, ЧЎҒУРТМАЛИК ЙИГИТ ТИМСОЛИДАГИ ҚАВЧИН ЭЛИ - СОАТОВ, Халил (Journal of Fundamental Studies, 2023)
Янгиланаётган Ўзбекистон тарихидаги ўзгаришлар ва Ўзбекистонинг маданий мероси жаҳон туркумларида ноёб лойиҳаси бўйича гап кетади. Унга аьзо бўлишга Қашқадарё вилояти Ғўзор туманида яшаётган кўҳна манзил Чўғуртма ҳақида гап кетади. Замонлар еврилиши асирлар кечиши салтанат ва сулолалар алмашинуви билан қадимий мозейдаги “Унитилган Қавчин эли ва унинг буюклари сиймоси” худди увол бўлган тупроқ каби тарихнинг қора тугунларида туғилиб қолган қадимий қавчин эли ҳақида. Чўғуртма ва унинг етти қавми авлодлари номлари одамлар хотирасидан унут бўлиб, ўтмиш тарихи том маьнода қора тугунлар гирдобида қолган манзил. Бироқ ўзининг қадим авлод вакилларидан мерос бўлиб келаётган урф-одатлари, маҳорат ва маданий миллий мерослари, тарихини йуқотмаган инсонлар ҳақида. Олиб бораётган илмий тадқиқотларимизда, жумладан бу эл оилаларида тарбия топаётган забардаст Янги Ўзбекистон ёшлари мисолида. Худуд ер ости ва усти қаталамларидаги аломатли, далилий топилмалари буюк бобо авлодлари ва анъаналари маданий миллий мерослари билан ўйғунлашиб мавзу моҳиятини ўзида мужасамлаштиради.