НЕМИС ЮРИДИК ТЕРМИНЛАРНИНГ МАВЗУИЙ ГУРУҲЛАРИ - БАҲРИДДИНОВА, Муяссархон (Journal of Fundamental Studies, 2023)
Ушбу мақолада ўзбек ҳуқуқ терминларини ўрганиш, ҳуқуқ терминологиясининг асосий хусусиятлари ҳамда ўзбек ҳуқуқ терминларини шакллантиришнинг ички ва ташқи имкониятлари кўриб чиқилади. Мақолада ўзбекистонлик ва хорижлик олимлар, жумладан, ҳуқуқшунос ва тилшуносларнинг фикр-мулоҳазалари ўрин олган. Уларнинг фикрларини солиштиргандан сўнг, муаллиф ўз фикрини билдирди ва бир хулосага келишга ҳаракат қилди. Ушбу тадқиқот учун бирламчи ва иккинчи даражали маълумотлар, жумладан энциклопедиялар, луғатлар, диссертациялар, ҳуқуқий ҳужжатлар, кодекслар ва бошқалар ишлатилган. Асосан, ушбу материаллар ёрдамида олинган натижани таҳлил қилиш учун сифатли усул ишлатилган. Умуман олганда, бу атамаларнинг йиллар давомида ўзгариб бориши сабабларидан ташқари, ўзбек ҳуқуқий атамаларининг шаклланишига таъсир этувчи ҳам ички, ҳам ташқи омилларнинг аҳамиятини кўрсатади.