ILGʻOR XORIJIY MAMLAKATLAR BOJXONA ORGANLARI TOMONIDAN JINOYAT PROTSESSIDA AMALGA OSHIRILADIGAN PROTSESSUAL HARAKATLARGA OID NORMALARNING NAZARIY-HUQUQIY TAHLILI - MAMATOV, Shuhrat; MAMATOV, Jonibek (Journal of Fundamental Studies, 2025)
Bojxona sohasidagi jinoyat protsessi qonunchiligini takomillashtirish – zamonaviy huquqiy siyosatning muhim yo‘nalishlaridan biridir. Ushbu jarayonni rivojlantirishda xalqaro tajribani o‘rganish va uni milliy qonunchilikka moslashtirish katta ahamiyatga ega. O‘zbekiston Prezidenti tomonidan joriy etilgan “Yangi O‘zbekistonning taraqqiyot strategiyasi”da jinoyat protsessual qonunchiligini isloh qilish, huquqni muhofaza qiluvchi organlar faoliyatini yanada samarali tashkil qilish, adolatni ta’minlashga qaratilgan aniq vazifalar belgilangan. Ayniqsa, Rossiya, Xitoy, Belorusiya kabi mamlakatlarning bojxona tizimlaridagi ilg‘or tajribalarini o‘rganish va ulardan foydalanish, bojxona sohasidagi jinoyatlarni aniqlashda va tergov qilishda samaradorlikni oshirish imkonini beradi.