МОНТЕСКЪЁНИНГ ТИНЧЛИК МАКСИМАЛАРИ - ШАРИПОВ, Дилшод (Journal of Fundamental Studies, 2025)
Ушбу кичик тадқиқот ишида Шарл Луи де Секонда Монтескъё фалсафий тизимида тақдим этилган ғоялар, қарашлар, фикрлар ва уқтирмалар асосида унинг тинчликка оид фикрларини ажратиб олишдир. Ваҳолангки, Ш.Л.Монтескъё, “Уйғониш даври”нинг бошқа кўпгина файласуфлари сингари алоҳида (асар тарзидаги) “Тинчлик лойиҳаси”ни тақдим этгани йўқ. Аммо бу дегани Ш.Л.Мотескъёнинг тинчликка оид қарашлари мавжуд эмас, дегани эмас. Шу сабабли ҳам, муаллиф, тинчлик лойиҳалари ичидаги энг сараси – Иммануэл Кант лойиҳаси нуқтаи назаридан, яъни И.Кант ишлаб чиққан тинчлик қонуниятлари – максималари билан қиёсий таҳлил услуби орқали ажратиб олишга ва албатта, бунда муаллифнинг шахсий нуқтаи назарни ҳам тақдим этишга ҳаракат қилинди.