BIZNES JARAYONLARINING TAVSIFI VA BIZNES MODEL SAMARADORLIGINI OSHIRISH MEXANIZMI - RASULOVA, Dilfuza (Journal of Fundamental Studies, 2024)
Biznes modeli - bu kompaniyaning biznes jarayonlarini sxematik o‘rganish: menejment, boshqaruv tizimi, mehnat qoidalari, mijozlar bilan aloqalar va monetizatsiya usullari. Shunga asoslanib, biznes modeli kompaniya yoki yakka tartibdagi tadbirkor qanday qilib pul topishini tahlil qilishga yordam beradi. Biznesingizni boshlashdan oldin, biznes modelingiz ishlashi uchun zarur bo‘lgan barcha tadbirlarni tushunishingiz kerak. Asosiy biznes jarayonlarini aniqlash uchun avvalo taklifingizning asosiy jihatini aniqlashingiz kerak. Siz xizmat ko‘rsatish, mahsulot yetkazib berish yoki maslahat berish uchun javobgarmisiz? Iste’molchilarga qiymat taklifi va foyda formulasi mos ravishda iste’molchilar va kompaniya uchun qiymatni belgilaydi. Asosiy resurslar va asosiy jarayonlar ushbu qiymat mijozlarga ham, kompaniyaga qanday yetkazilishini tavsiflaydi. Ushbu modelning kuchi, ko‘rinadigan soddaligiga qaramay, uning qismlarining murakkab o‘zaro bog‘liqligidadir. To‘rt elementning har qandayidagi global o‘zgarishlar qolgan uchtasiga, shuningdek, butun biznes modeliga ta’sir qiladi.