MEHNAT UNUMDORLIGIGA TA’SIR ETUVCHI ASOSIY OMILLAR - ALIKARIYEV , Nuriddin (Journal of Fundamental Studies, 2024)
Mehnat unumdorligi va uning samaradorligi yalpi mahsulot – milliy daromadni ham asosiy o‘zagidan biridir. Mehnat unumdorligini oshirish inson resurslarini, ayniqsa, ularning intellektual xususiyatlarini yanada samarali rivojlantirish va ulardan foydalanishda namoyon bo‘ladi. Buni raqamli iqtisodiyotning faol rivojlanishi va yuqori intellektual xususiyatlarga ega, jumladan, raqamli kompetensiyalarga ega mutaxassislarga talab ortib borayotgani ham tasdiqlaydi. Ushbu tendensiya, xususan, mehnat va bandlik modelining o‘zgarishi va raqamli mehnat imkoniyatlarining kengayishi natijasida shakllanadi. Shu munosabat bilan, faoliyatning barcha sohalarini raqamlashtirish sharoitida mehnat unumdorligini oshirish maqsadida intellektual resurslardan foydalanishning zamonaviy texnologiyalarini shakllantirish, ishlab chiqish va joriy etish zarur. Maqolada raqamlashtirish tendensiyasi sharoitida iqtisodiy rivojlanishning bugungi realliklariga mos keladigan mehnat resurslarining intellektual xususiyatlaridan foydalanish texnologiyalari muhokama qilinadi.