AYRIM SOYA NAVLARINING O‘SISH VA RIVOJLANISHI HAMDA VEGETATSIYA DAVRINING DAVOMIYLIGI - ABDURASULOV, Akbar; BAZAROVA, Ruzigul (Journal of Experimental Studies, 2024)
Ushbu maqolada o‘rtacha sho‘rlangan tuproq sharoitida soya o‘simligining (Fabaceae) oilasiga mansub Soya (Glycine Willd.) turkumi,Glycine soya -soyaning madaniy “To‘maris-MAN-60”, Madaniyat “B”, O‘zbekiston va xorijdan keltirilgan Vilona, NS Arolo (serbiya), Selekta-302 navlariнинг o‘sish va rivojlanishi hamda vegetatsiya davrining davomiyligi haqida ma’lumotlar berilgan. Ushbu navlarning vegetatsiya davomida unib chiqishi, ildizi, bargi, poyasi, to‘pguli, mevasi, shoxlanish, gullash, dukkaklash, pishish davrlari va hosildorligiga izoh berilgan. Soya o‘simligining rivojlanishiga turli omillar-nav hususiyatlari, tuproq va ob-havo sharoiti, yetishtirish texnologiyasi katta ta’sir ko‘rsatishi haqida ma‘lumotlar keltirilgan.