DIATSETAT SELLYULOZA BILAN BENZOTRIAZOLNI O’ZARO BIRIKISH JARAYONLARINI O’RGANISH - TOG’AYMURODOVA, Dilrabo; GAYBULLAYEVA, Dildora; MAKSUMOVA, Oytura (Journal of Experimental Studies, 2024)
Ushbu maqolada diatsetat sellyulozaning benzotriazol bilan organik erituvchilarda (atseton, dimetilformamid) modifikatsiyalash natijalari keltirilgan. Diatsetat sellyulozani (DAS) modifikatsiyalash jarayonining muqobil shart-sharoitlari aniqlangan. Unga ko’ra jarayon 1:1 va 2:1 nisbatda xona haroratida 90 daqiqa davomida amalga oshirilganda mahsulotlar yuqori unum bilan hosil bo’lishi amiqlangan. Dastlabki moddalar va sintez qilingan birikmalarning IQ-spektrlari SISTEM-200 FTIR spektrofotometrda qayd etildgan va tahlil qilingan. IQ-spektroskopiya natijalari DAS va bennzotriazol asosida reaksiya sodir bo’lganligini ko’rsatilgan. Sintez qilingan birikmalarning optik xossalari Optika B-150POL-B 40×...640× Bino polarizing jihozida aniqlangan. Olingan natijalar asosida, moddalar yuzasidagi o’zgarishlar, mahsulotning yorug’lik o’kazuvchanligi va sirt yuzasida moddaning taqsimlanishi aniqlangan. Sintez qilingan moddalarning turli konsentratsiyali eritmalari tayyorlanib, ularning qovushqoqligi viskozimetrik usul yordamida aniqlangan.