ЮЗ СОҲА ИНФАНТИЛ ГЕМАНГИОМАЛАРИНИ МЕДИКАМЕНТОЗ ДАВОЛАШ НАТИЖАЛАРИ - КАРИМОВ , Мухаммадали; ДУШАЕВА, Нилуфар; НУРМАТОВА, Хуршида (Journal of Experimental Studies, 2024)
Гемангиома – яхши сифатли қон-томир хавфсиз ўсмаси бўлиб, асосан чақалоқликнинг илк 3 ҳафталигида қизил доғ кўринишида кузатилиб, тез ўсиши ва атроф тўқималарга инвазияланиши билан характерланади. Янги туғилган болаларнинг 3-11% учрайди, уларнинг 70%и бош ва бўйин соҳасида кузатилади. Қиз болалар ва ўғил болаларга нисбатан 3,5 марта кўпроқ кузатилади. Юз соҳасида жойлашган гемангиомалар дисморфофобия, косметик нуқсон каби муоммоларни келтириб чақириб ҳатто беморни жамиятдан ажралишга олиб келади. Ушбу мақолада эмизикли даврдаги болаларда юз соҳада жойлашган тери гемангиомани кечиши, клиникаси, тарқалиши, замонавий ташхисоти, классификацияси ва замонавий даволаш усуллари, шунингдек, медикаментоз даво натижалари баён қилинган. Тадқиқотда 2020-2024 йиллар оралиғида амбулатор даволанган 60 нафар беморларнинг даво натижалари таҳлил қилинган. Даволашда эмизикли даврдаги болаларни илк мурожаат этган даврини инобатга олган ҳолда даво натижалари ўзаро солитрилма таҳлил қилинган.