FAZAVIY VA GRUPPAVIY TEZLIKLAR - ASLONOV, Xayrullo; MA’RUFXO‘JAYEVA , Muslimaxon; TO‘LANBOYEVA , Zulfinoz (Journal of Experimental Studies, 2023)
Ushbu maqolada to‘lqin xossalari o‘rganildi, so‘ngra fazaviy va gruppaviy tezliklar ifodalari keltirib chiqarildi. Bundan tashqari noaniqlik prinsipi tengsizligi ifodasi keltirib chiqarilib, fizikada mikroob’ektlarning holatini o‘ta yuqori aniqlikda emas, balkim ma’lum ehtimollikda aniqlash mumkinligi ko‘rib chiqildi. Xulosa sifatida aytish mumkinki, yassi to‘lqinlarning superpozitsiyasi orqali amplitudaning fazoning kichik qismda nolga teng bo‘lmaydigan qolgan qismida esa nolga teng bo‘ladigan to‘lqin protsessni to‘lqin paketlar sifatida o‘rganishga ham urinib ko‘rildi. Lekin to‘lqin paketlarning vaqt mobaynida yoyilib va yo‘qolib ketishi bunga yo‘l qo‘ymadi. Bundan tashqari to‘lqinlar bo‘linmaslik xossasiga ega emas. Ular ikki muhit chegarasida qaytgan va singan to‘lqinlarga, kristal orqali o‘tganda esa difraksion dastalarga ajralar ekan.