ПОЛУЧЕНИЕ ЖИДКИХ КОМПЛЕКСНОГО УДОБРЕНИЙ, СОДЕРЖАЩИХ ФИЗИОЛОГИЧЕСКИ АКТИВНОЕ ВЕЩЕСТВО И МИКРОЭЛЕМЕНТЫ, НА ОСНОВЕ ДОЛОМИТА ФЕРГАНСКОГО “ШОРСУ” - САЙДУЛЛАЕВА, Гулноз; ЭШПУЛАТОВА, Матлуба; АСКАРОВА, Мамура (Journal of Experimental Studies, 2023)
Ҳозирги вақтда таркибида Н, Cа, П2О5, К2О бўлган мураккаб суюқ ўғитлар, шунингдек, ўсимликларни ҳимоя қилиш воситалари, физиологик фаол моддалар, инсектитсидлар ва бошқаларни ишлаб чиқаришга катта эътибор берилмоқда. Бундай мураккаб ўғитларни ишлаб чиқариш ўғитларни ташиш, сақлаш ва кимёвий моддаларни киритиш билан боғлиқ харажатларни сезиларли даражада тежаш имконини беради. Ўсимликларнинг ўсиши ва ривожланишини тезлаштирадиган ва самарали ҳосил оладиган физиологик фаол моддалар билан суюқ ўғитларни биргаликда қўллашни ўрганиш катта қизиқиш уйғотади. Бундан ташқари, экинлар ҳосилдорлигини ошириш чора-тадбирларининг ажралмас қисми микроэлементлардан фойдаланиш ҳисобланади, чунки ўсимликларнинг нормал ривожланиши учун фақат минерал ва органоминерал ўғитлардан фойдаланиш етарли эмас. Шунинг учун ушбу мақола Н, Cа, Мг, К2О дан ташқари, шунингдек, физиологик фаол модда ва микроэлементларни ўз ичига олган суюқ ўғитлар ишлаб чиқариш бўйича илмий тадқиқотга бағишланган.