HAVONING CHIQINDI GAZLAR BILAN IFLOSLANISHINI KAMAYTIRISH SOHASIDAGI SO‘NGGI YUTUQLARNI KO‘RIB CHIQISH - JO‘RAYEV , Nizomiddin; MUXTOROV, Nuriddin; XAKIMOV, Farrux (Journal of Experimental Studies, 2024)
Havoning uchuvchan organik birikmalar (UOB) va qattiq zarrachalar (PM2.5) bilan ifloslanishi - turli ifloslantiruvchi moddalar bilan bog‘liq transchegaraviy ekologik muammo. Oxirgi ikki o‘n yillikda amalga oshirilgan aniq va maqsadli harakatlarga qaramasdan, havoning ifloslanishi inson salomatligi, shuningdek, tabiiy va antropogen muhitga xavf tug‘dirishda davom etmoqda. Zaharli uchuvchan organik birikmalar (UOB) va qattiq zarrachalar (PM2.5) bilan ichki havoning ifloslanishi saraton, leykemiya, xomilalik malformatsiya va abortga olib kelishi bilan inson salomatligiga tahdiddir. Shu sababli, salbiy ta’sirlardan qochish maqsadida ichki havoning ifloslanishini kamaytirish texnologiyalarini ishlab chiqish muhimdir. Biz ushbu maqolada ichki havoni yumshatish texnologiyalarini bugungi holati, rivojlantirish istiqbollari va yo‘nalishlarini keltiramiz.