БОЛАЛАР МИЯ ЦЕРЕБРАЛ ФАЛАЖЛИГИ. ХАВФ ОМИЛЛАРИ, РЕАБИЛИТАЦИЯ ХУСУСИЯТЛАРИ (АДАБИЁТЛАР ШАРҲИ) - ИБРАГИМОВА, Малика (Journal of Experimental Studies, 2024)
Адабиётлар шарҳи болалар мия церебрал фалажлиги касаллиги ҳақидаги замонавий маълумотларни ўз ичига олади, у кенг тарқалган бўлиб, мультиомиллар этиологияси билан характерланади, патогенези қийин механизмга эга, унинг асоси эса нейроматор бузилишларни ташкил этиб, харакатлар функциясини, мушаклар тонусини ва тана тузилиши ривожланишини издан чиқишига (бузилишига) олиб келади. Бу касалликка хос бўлган харакатлар бузилиши сезувчанлик, идрок этиш, ҳамда иккиламчи - таянч-харакат тизимидаги муаммоларни келтириб чиқаради. Муаммонинг долзарблиги ва бу йўналишда олиб борилаётган илмий изланишларни хисобга олса, беморлар функционал фаоллигини тиклаш мақсадида замонавий жисмоний, ЛФК, кинезиотейплаш усулларини қўллаш билан ўтказиладиган реабилитацион чора-тадбирлар катта қизиқиш уйғотада.